Podne lampe u enterijeru

Prijatne podne lampe u enterijeru: biramo podnu rasvetu za kuću

Jako svetlo, kao i jak zvuk zamara, zato je polumrak tako  privlačan — on opušta, doprinoseći psihičkom i fizičkom odmoru. Kada rade na enterijeru, dizajneri se trude da u svakoj prostoriji kuće ili stana predvide mogućnost stvaranja polumraka. U pomoć se pozivaju stone lampe, zidne lampe i naravno – podne lampe. Podna rasveta ima neke prednosti u odnosu na druge vrste dopunske rasvete.

Koje su prednosti podne rasvete u enterijeru?

Na prvom mestu, za razliku od zidnih lampi, podne se ne moraju montirati. Kupimo je, donesemo, postavimo, uključimo. Bitno je samo da na tom mestu postoji utičnica.

Na drugom mestu je to što je podna lampa prenosiva — možemo je preneti gde želimo, menjajući samim tim i plan rasvete sobe, u zavisnosti od potrebe ili raspoloženja.

A na trećem mestu je to, što za razliku od stonih lampi, podna ne zahteva nikakav nameštaj.  Nema natkasne pored kreveta? Pa ništa: postavimo podnu lampu na pod i čitamo u krevetu.

Pored toga, nijedna vrsta rasvete neće u enterijeru stvoriti tako prijatnu atmosferu kao podna lampa koja može podsećati na uličnu  rasvetu, visoku baklju ili drvo, okićeno svetlucajućom girlandom.

Podna lampa je podna svetiljka na visokoj nozi – postolju, uokvirena abažurom

Postolje podne lampe može imati tri nožice. Abažuri se takođe razlikuju, prema materijalu od kojeg su izrađeni (staklo, tkanina, plastika, metal, hartija), kao i po obliku (češće je to konus ili cilindar, ređe je lopta, polusfera, cvet i drugo). Postoje i podne lampe sa nekoliko abažura.

U zavisnosti od materijala i oblika abažura, podne lampe se dele na rasvetu usmerene, disperzivne i reflektujuće svetlosti. Na primer, postoje podne lampe čija je svetlost usmerena samo nadole ili imaju mogućnost promene pravca svetlosti. Takve podne lampe su dobre za čitanje.

Da bi se stvorila prijatna atmpsfera u celoj prostoriji, bolje je izabrati rasvetu sa disperzivnom svetlošću: abažur takve svetiljke ravnomerno propušta svetlost, raspršujući je.

Ako je svetlosni mlaz usmeren ka tavanici i/ili zidu, i soba će biti osvetljena ravnomernije i jarko. Tako će se i tavanica učiniti višom. Takvu rasvetu čine lampe sa disperzivnom svetlošću.

Uzmite u obzir te nijanse kada birate podnu rasvetu za enterijer svoga dome. Obavezno utvrdite u prodavnici u kom pravcu je kod konkretne svetiljke usmeren mlaz svetlosti. Napravite izbor u zavisnosti od onoga što očekujete od tog uređaja rasvete.

Podne lampe u enterijeru: održavanje stila

Pri izboru podne rasvete za svoj enterijer, potrebno je uzeti u obzir i stil enterijera. Podna rasveta je, po pravilu, veoma primetna, ona pada u oči. Ako se podna lampa ne bude uklapala u opštu sliku, to neće proći neprimećeno. Naprotiv,  podna lampa koja je u suprotnosti sa ostalim nameštajem može dati draž enterijeru, ali u tom slučaju izbor treba da bude veoma promišljen.

Uz savremene, takozvane moderne enterijere, kao i za enterijere u stilu hi-tech, minimalizma i loft dizajna,  prekrasno idu podne lampe na izvijenoj osnovi ili neobičan abažur. One se nazivaju futuristički. Po pravilu, zaobljena osnova se pravi od metala. Abažur je najčešće staklena lopta, mada su moguće i druge varijante, na primer plastični cilindar. Većinom se takve svetiljke prave u beloj, sivoj i crnoj  boji, ali postoje i jarka rešenja, u cilju akcentovanja.

Za klasični enterijer sa antikvitetnim nameštajem, ukrasima i dekoracijom,  treba birati klasičnu podnu lampu  sa mesinganom osnovom i konusnim abažurom od tekstila.  Abažur može biti ukrašen vezom, resama, biserima i dr.

Za dečiju sobu možete izabrati nešto interesantno, veselo, jarko, na primer, podnu lampu sa abažurom u obliku cveta ili raznobojne  lopte. Za sobu devojčice lepo se slaže svetli, nežni abažur u stilu princezine sobe.

Ako počnete da se gubite u svemu tome i ne znate kakav bi abažur odgovarao vašoj sobi, dajte prednost jednostavnom, konciznom modelu , sa abažurom neutralne boje i jednostavnog oblika. Takav abažur će se uklopiti u svaki enterijer, nezavisno od njegovog stila.

Gde i kako smestiti podnu lampu unutar prostorije?

Podne lampe su nezamenjive pri opremanju prostora za odmor ili prostora za čitanje. To mesto se može izdvojiti u dnevnoj sobi (u tom slučaju,  ono se može graničiti sa prostorom za TV i prijem gostiju), spavaćoj sobi, predsoblju ili kuhinji.

U prostoru za odmor ili čitanje smestićemo udobnu fotelju koju možemo dopuniti tabureom za noge. Pored fotelje stavićemo stočić i podnu lampu. Isto tako može se odabrati varijanta „dva u jedan“: pored fotelje se postavi podna lampa opremljena policama, od kojih će jedna obavljati funkciju stočića za novine ili kafu.

Pored fotelje se mogu postaviti zidne police za knjige. Takav ugao za odmor će biti neverovatno prijatan, upravo zahvaljujući podnoj lampi. U njemu će neko čitati, neko plesti, neko će sedeti sa laptopom. A ako postoji beba u porodici, mami će biti veoma udobno da je u tom prostoru za odmor doji.  U tom slučaju, prostor za relaksaciju može biti opremljen u dečjoj sobi, ukolio mališan već ima svoju sobu.

U dnevnim sobama

Podne lampe se postavljaju gde god je ugodno i onako kako je ugodno — samo da ne smetaju pri prolasku. To se odnosi na slučajeve kada je podna lampa potrebna samo radi stvaranja polumraka ili isticanja prostora. Ali podna lampa se može iskoristiti i radi popunjavanja praznina. Na primer, dve iste podne lampe često se postavljaju sa obe strane nekog objekta enterijera — stelaže, kamina, divana. Takav raspored podnih lampi unosi simetriju i red u enterijer. Osim toga, to će omogućiti da se izbegne praznina, čime će i prostorija dobiti na prijatnosti.

U spavaćoj sobi

Podna lampa može vršiti funkciju osvetljenja uz krevet, posebno ako se odabere podna lampa sa policama. U tom slučaju, natkasne pored kreveta nisu potrebne.

Ako je krevet za jednu osobu, sa jedne strane se može staviti natkasna, sa druge podna lampa. Dobija se udobno, inetresantno i funkcionalno rešenje — podna lampa, po pravilu, daje više svetlosti od male svetiljke pored kreveta. Poželjno je da podne lampe u spavaćim sobama budu opremljene regulatorom jačine svetlosti.

Podne lampe se često postavljaju i u prostoru za obedovanje, jer stvaraju prijatnu atmosferu, pa i trpeza postaje ukusnija.  U prostoru za obedovanje potrebno je izabrati podnu lampu sa bažurom „voćne boje“ –  boje breskve, kajsije, svetle nijanse maline itd. Pripremljena jela će pri takvoj svetlosti delovati još lepše.

Podne lampe u enterijeru: nekoliko ideja

Podna lampa je visoka i veoma primetna. Daleko je primetnija od jastuka na sofi ili zidne svetiljke. Zato, ako želimo da u neutralnom enterijeru akcentujemo jarke tačke, obavezno odaberite podnu lampu te boje.

Grupne svetiljke izgledaju originalno. Možete kupiti dve ili tri jednake podne lampe kojima se može regulisati visina i postaviti ih jednu pored druge, tako da imaju različitu visinu. Iste svetiljke, ali različitih nivoa, izgledaju originalno danju, a efektivno uveče, kada u njima zasvetle sijalice.

Proizvođači veoma često puštaju celu seriju ili kolekciju različitih tipova svetiljki u jedinstvenom dizajnu. Harmonično izgledaju u istoj prostoriji „porodice“ svetiljki identičnog dizajna, razmeštenih na različitim mestima, različitih visina: podna lampa, stona lampa, zidna lampa. Tako povezuju različite delove i predmete enterijera u jedinstvenu celinu.

Abažur podne lampe se može izabrati u boji u kojoj je i sofa, prekrivač kreveta ili zavese. Boja podne lampe može odgovarati boji zidova, ako lampa ne bude stajala tik uz zid. Bolje je da se abažur razlikuje za nekoliko tonova. Možete odabrati podnu lampu koja se ne slaže ni sa čim — u tom slučaju na njoj će biti akcenat. Univerzalna varijanta je podna lampa sa abažurom bele, krem ili sive boje.